First Love - Utada Hikaru.mp3 dinlemek için play deyin.

3 Ağustos 2011 Çarşamba

Kitap

Pedalımın Altında Japonya, Profesyonel Turist Rehberi Caner
Gürelliler'in,(*) Japonya'da Turkiye'nin tanıtılmasına katkıda bulunmak amacıyla, Tosun isimli bisikletiyle Japonya'nın güneyinden kuzeyine iki bin kilometrelik gezinin güncesi.

JAPONYA'DA BİR TÜRK DON KİŞOT'U: CANER GÜRELLİLER

Genç Turist Rehberi Caner Gürelliler, 2003 yılının Japonya'da Türk yılı olacağını duyduktan sonra "ne yapabilirim diye?" kolları sıvamış. Türkiye yılında, bisikletiyle Japonya'yi güneyden kuzeye geçip Türkiye'nin tanıtılmasına katkıda bulunmayı düşünmüş. Japonlarla ortak iş yapan, bol milyon dolar cirolar ve karlar elde eden büyük şirketlere parasal destek için başvurmuş. Aldığı yanıtlar," bütçemiz uygun değil, kaynak yok biçiminde" olmuş. Bıkmamış, sonunda Dışişleri Bakanlığı'nın katkısı ve calıştığı acentanın temin ettiği Türk Hava Yolları biletiyle Tokyo'ya uçmuş. Tokyo'daki Büyük Elçiliğimiz de lojistik destek yanısıra Japon yazılı ve görsel basınla olan ilişkilerde yardım saglamış.

Nisan-Haziran 2003 de yaşanan 40 günü aşkın iki bin kilometrelik bisikletli bu serüvende iki karşılaşılan zorluklar, ilginç olaylar, inanılmaz raslantılar Gürelliler'in güncesinden aktarılıyor. Bu serüvende Yazar, bin bayrak ile bin nazar boncuğu hediye etmiş pek çok kişiye. Konakladığı otel. pansiyon ve benzeri pek çok yerde konaklayan ilk Türk olması, Türkiye gezisi yapmış Japonlar, bir tapınağın görevlisinin damadının Türk olması gibi gerçekten ilginç anlatımlar var.

Dört aylık evliyken bu serüvene atılan Caner, güncesinde, yurt özlemi, aile özlemi, Türk mutfağı özlemi arasında gidip geliyor. Tümüyle içten, duygusal, nahif... Yazarın, Oshimadaki Ertuğrul Gemisi'nin battığı yerdeki müzeyi ziyareti de okurun da gözlerini yaşartacak nitelikte.

Bisikletle Japonya gezisinin fiziksel güçlüğü, zaman zaman yazarın moralini bozduysa da güzel bir manzara, ya da Japon kırsal kesim insanlarının Anadolu insanlarına benzeyen konukseverliği gibi durumlar onu tekrar teşvik etmiş, güçlü kılmış. Yazarı şaşırtan önemli noktalardan biri de yetmişli seksenli yaşlarda olup da tarlalarda çalışan, dinsel ve dinsel olmayan amaçlarla bazen bisikletle bazen de yayan gezen nineler ve dedelerin çokluğu...

Caner Gürelliler'in bu güzel güncesinde eğitimle ilgili küçük bir yanılma var."... ilkokul, ortaokul ve liseler parasız ve zorunlu."
(s.81) Doğrusu: ilk ve orta parasız ve zorunlu. Lise zorunlu değil.

Ortaokul mezunlarının yaklaşık yüzde 95 merkezi giriş sınavını geçip liseye devam etmektedir. İl, ilçe ve belediyelerin mali yönden destekledikleri kamu liselerinin ücretleri düşüktür. (Monbusho, General Information. http//www.monbu.go.jp)

Sayın Gürelliler'in yazarlık seruveninin bu kitapla başlamış olmasını umuyorum.

(*) İzmir 1976 doğumlu.Rehberlik ön lisans ve Arkeoloji lisans eğitimi diplomalarına sahip. Japonca ve İngilizce dillerinde kokartlı tur rehberi.

(1) Pedalimin Altinda Japonya/Caner Gürelliler, Truva Yayınlari, Istanbul, Ocak 2008. 167 s.

Not. Bu kitap tanıtımı www.turizmhabercisi.com 'da daha önce yayınlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.