First Love - Utada Hikaru.mp3 dinlemek için play deyin.

18 Şubat 2012 Cumartesi

OKİNAWA'DAKİ AMERİKAN ÜSLERİNİN TAŞINMASI NE DURUMDA?

İkinci Dünya Savaşının en kanlı çatışmalarının yaşandığı Okinawa Adası, savaş sonrasında ABD'ye bırakıldı. Uzun diplomatik pazarlıkların sonunda 1972 de Japonya'ya iade edildi.(*)


Adadaki ABD askeri üsleri günümüzde de varlığını sürdürüyor. Okinawalılar, şüphesiz savaşı unutmuyorlar. Bunun yanısıra, işgalden beri Okinawa'daki ABD askerlerinin ve sivil görevlilerinin  işledikleri cinayet, yaralama, tecavüz, gasp vb suçlar Adalıları tedirgin etmeye devam ediyor. Doksanlı yıllardan başlayarak iki binli yıllarda artarak devam eden ABD karşıtı gösterilerin de  etkisiyle 2006'da taraflar arasında anlaşma imzalandı. Anlaşma 2010 dan başlayarak Okinawa'daki üslerden sekiz bin deniz piyadesinin Guam'a(**) taşınmasını öngörüyordu.

Bu taşınma işi, Guam Adasında  bir çok çevre sorunu - su yetersizliği, kanalizasyon atıklarının okyanusu kirleteceği, nüfus patlaması olacağı - vb nedenlerle ertelendi. ABD kaynakları, henüz başlamayan taşınma sürecinin 2020 yılına kadar devam edebileceğini tahmin ediyorlar.

Bu arada, Adada bulunan Futenma Hava Üssünün, Ginowan bölgesinden daha az nüfusun olduğu Naga'ya taşınması da söz konusu.

Daha aktüel bir sorun ise, bin beş yüz deniz piyadesinin, Okinawa'dan Yamaguchi ilindeki İwakuni Hava Üssüne transferi sorunu. ABD yetkilileri bu taşınmanın finansmanını Japonların yapmasını istiyorlar. Japon yetkililer öneriyi kabul etmiyorlar.

Yamaguchi yerel yöneticileri ile bölge sakinleri deniz piyadelerinin bölgeye taşınmalarına karşı çıkıyorlar. Yamaguchi Valisi, deniz piyadelerinin İwakuni Hava Üssüne taşınması durumunda merkezi yönetimin denizci ve aileleri için üssün bitişiğinde toprak satın alması gerektiğini vurguluyor.

Dış İşleri Bakanlığı yetkilileri, İwakuni'ye taşınmanın finansmanının kabul edilmeyeceğini belirtiyorlar. Tarafların Nisan ayında ikili görüşmelere başlayacakları da öngörülüyor. 

(*)Okinawa'da yüz bin dolayında Japon öldü. Yaralı sayısının kaydına rastlamadım. Amerikalı ölü sayısı on üç bin, yaralı sayısı otuz yedi bin civarında.

(**) Guam, Pasifik(Büyük) Okyanus'da ABD'ye bağlı özerk bir adalar topluluğu. 542 km2. Nüfusu 178 bin. Guam'da Pasifik Okyanusundaki en önemli ABD üsleri bulunuyor.

Guam, bizim kamuoyuna da yabancı değil: 1991 Körfez Savaşı sonrası, ABD Irak'dan çekilirken, savaş sırasında kendileriyle işbirliği yapan Iraklı  Kürtlerin bazılarını (dört-beş bin kadar, ve özellikle eğitimlilerini) kurtarıp Guam'a götürmüşlerdi. Bunlar, 'Guam-merge' diye isimlendirilmişlerdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.