First Love - Utada Hikaru.mp3 dinlemek için play deyin.

29 Ağustos 2012 Çarşamba

.

Japonya'da Yeni Bir Sürece Doğru(mu?)
11 Mart 2011 büyük depremi, onu izleyen dev deprem dalgaları, 20 bin dolayında ölü ve kayıp,  Fukushima  Nükleer Reaktörlerdeki tehlikeli boyutlardaki uzun süre kontrol edilemeyen sızıntılar, santral çevresinden tahliye edilen on binlerce kişi ve bunların çok önemli bir kısmının kalıcı konutlara yerleştirilememesi.

Depremin ardından kapatılan santrallerin tekrar işletilmesi için devrede olan lobi, Fukui ilindeki Ohi santralinin devreye sokulmasını sağladı, ama nükleer karşıtı lobi giderek güçleniyor. 29 martta Başbakanlık Çalışma Ofisinin önündeki ilk nükleer karşıtı  toplantıya üç yüz kişi katılmıştı. Her cuma aynı yerde yapılan protestolara katılım giderek arttı, son gösterilere katılanların sayısı yüzbinlerle ifade edilmeye başlandı. Başbakan Noda, nihayet 'Anti Nükleer Platformu'nu kabul etmeye karar verdi. Ama,bazı teknik nedenlerle toplantı ileri bir tarihe ertelendi.

Hafta sonu 11 değişik Merkezde nükleer enerjiyi tartışan toplantılardan çıkan sonuç olağan dışı çarpıcı oldu. Toplantılar  ve kamuoyu yoklamalarında nükleer enerjiden tümüyle vazgeçmekten yana olanların oranı yüzde yetmiş olarak açıklanıyor. Bu tüm ezberleri bozan bir gelişme.

Başta Okinawa olmak üzere Amerikan üslerine karşıtlığın yükselmesi, 'sabıkalı' Osprey uçaklarını ve onların test uçuşlarını istemeyen onbinlerce Okinawalının protestoları... Bunlar da ezber bozan
gelişmeler(mi?)

Her an erken seçim kararı alınabilir... Ama bu karar, bir türlü değişmeyen Japonya siyasetinde ezberleri boza(bili)r mı? Bekleyip görelim.


not: Gerek nükleer karşıtı gelişmeler, gerekse başta Okinawa olmak üzere Amerikan karşıtlığının artması üzerine blogumuzda daha önce yayınlanan yazıların başlıklarını aşağıdadır.

Nükleer karşıtı başlıklar:
-Ohi 3 Reaktörü Devreye Girdi/ Nükleer Karşıtı Protestolar Sürüyor.
-Başbakan Noda Nükleer Karşıtlarıyla Görüşecek.
-Nükleer Enerji Lobisi-Bir anı
-Amerikan karşıtlığının yükselmesi ile ilgili başlıklar:
-Nagasaki'de Nükleer Silahların Yasaklanması Çağrısı
-Japonlar Uçuş Güvenliği Olmadığını Düşündükleri Osprey Askeri Uçaklarının Japon Hava Sahasında Uçmasını İstemiyorlar
-ABD-Japonya İlişkilerinde Gerginlik: Osprey Uçaklarına Muhalefet Güçleniyor
-Okinawa Belediye Başkanları Osprey Uçaklarını İstemiyorlar
-Okinawa Valisi 'Savunma Bakanı Test Pilotu Mu?'

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.