First Love - Utada Hikaru.mp3 dinlemek için play deyin.

10 Temmuz 2013 Çarşamba

Agent Orange/Turuncu Ajan Gazı Vietnam Savaşında okinawa'da Depolandı mı? Tartışmaları Sürüyor

2011 Nisanında, Vietnam Savaşı yıllarında, Okinawa'da depolanan Turuncu Ajan* gazı sızıntısından bazı emekli ABD askerlerinin zehirlendiği ortaya atıldı.                            

Haberin ardından, Japan Times Gazetesi, o dönemde ABD'li servis personelinin  Okinawa'da zehirli  tarımsal ilaçların depolandığına ve püskürtüldüğüne tanık oldukları iddiasını ortaya attı. Haberlerde, büyük miktarlarda depolamanın en çok Futenma Hava Üssü ile günümüzde çok popüler bir tatil kasabası olan Chatan olduğu iddiası da yer alıyordu.

Gene o yıllarda üste çalışan Japon görevliler, ABD belgelerinde bulunan varil fotoğraflarının zehirli gaz olduğunu ve emekli ABD'li askerlerin iddialarını onaylıyorlar.

Zehirli maddelerin ve turuncu ajan gazının adalarında yoğun olarak kullanıldığı ve depolandığı iddialarından tedirgin olan Okinawalılar, ABD yönetiminden konunun  açıklığa kavuşturulmasını talep ediyorlar.

Pentagon,bu yılın başlarında, dokuz ay süren bir araştırmanın sonuçlarını bu içeren  bir raporu Japon yetkililerle paylaştı. Rapor 7 başlıkta toplanan  iddiaları çürütüyordu (yalanlıyordu  demek belki de daha doğru olabilir.) En önemlisi, 1972 öncesi, Okinawa'da depolandığı ileri sürülen yirmi beş bin varil turuncu ajan konusundaki resmi rapordaki bilgilerin yalanlanması. 1971 ile 1974 yıllarında turuncu ajanın Okinawa'da depolandığına ilişkin rapor da bütünüyle reddediliyordu. Üstelik, Chatan ya da Futenma 'daki ABD hava üssünde turuncu ajanın gömüldüğü, boşaltıldığı, ya da yollandığını kanıtlayan hiç bir belge bulunmadığı rapordaki sonuçlar arasında.

Bilim insanları, çevreci guruplar ve ABD'li eski askerler ile yükleme ve boşaltma işçileri araştırma sonuçlarını gerçek dışı buldular. Tüm bu çevreler, toprak analizleri yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyorlar.

Turuncu ajan içindeki zehirli madde dioksin, her ne kadar güneş ışığına maruz kaldığında zehirli özelliğini kaybediyorsa da toprağa gömüldüğünde zehirli özelliği bozulmadan yıllarca sürüyor

Savaştan bu yana yaklaşık kırk yıl geçmesine karşın, Vietnam'daki depolama alanlarındaki topraklar  hala zehirli. Bu bölgelerde yaşayanlar arasında sağlık sorularından şikayetçilerin oranı çok yüksek.**

1973 Japon-ABD Ortak Komite kararına göre, yerel yöneticiler kendi bölgelerinde bulunan ABD üslerinde çevresel analizler ve testler isteyebilirlerse de Nago Kent Konseyinin  turuncu ajan depolandığına inandıkları ABD deniz piyadelerinin Schwab kampında dioxin analizi talepleri reddedilmiştir.

 (*) Turuncu Ajan ve Tarım İlacı Turuncu Ajanının üreticilerinin, ünlü GDO tohum üreticisi Monsanto ile Dow Chemical Co.  şirketleri olduğunu anımsatmak gerektiğini düşünüyorum.

(**)Pentagon, Turuncu Ajanın,  Kamboçya, Kanada, Kore, Laos, Porto Riko, Tayland, Amerika Birleşik Devletleri ve Vietnam'da kullanıldığını kabul ediyor.

Pentagon, ABD' li emekli askerlerin ve bölgede yaşayanların Guam Johnstone Adası, Japonya, Okinawa, Panama,Filipinler,  ve Saipan'da da Turuncu Ajanın kullanıldığı iddialarını kesinlikle reddediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.