First Love - Utada Hikaru.mp3 dinlemek için play deyin.

29 Temmuz 2013 Pazartesi

Japonya'da Üst Meclis Seçimleri: Liberal Demokratların Seçim Zaferi

21 Temmuzda yapılan Üst Meclis koltuklarının yarısının yenilendiği seçimler beklenildiği üzere Liberal Demokratların (LDP) mutlak zaferiyle sonuçlandıysa da LDP'nin Anayasayı değiştirmek için gerekli üçte iki çoğunluğu sağlayabilmesi zor görünüyor.

Buna karşın, sanayi kuruluşlarına vergi teşvikleri sağlanması, kdv oranını yüzde beşten yüzde sekize çıkarılması gibi adi çoğunluk isteyen konulardaki üst meclisteki kilitlenmeler aşılacak. Alt meclisten geçen yasa tasarılarının yasalaşması için  üst mecliste onaylanması için adi çoğunluk gerekiyor. 242 üyeli meclisin yarısı her üç yılda bir yenileniyor. Yurt dışına asker gönderilebilmesi gibi anayasa değişikliklerini gündeme getiren LDP'nin bu planı gerçekleştirmesi şimdilik zor görünüyor.

Kasım 2012 seçimlerinde ağır bir yenilgi alan Demokrat Parti(DP) yöneticileri, seçmenlerin, Anayasa değişikliği, nükleer politikalar gibi dikenli politikaları göz önüne almadıklarını belirtiyorlar. Ayrıca Partinin muhalefet ettiği anayasanın gözden geçirilmesi, sosyal güvenlik reformu gibi konulardaki görüşlerini seçmene anlatamadıklarını da vurgulayarak özeleştiri de yapıyorlar.

Seçim ve sonuçları üzerine kısa notlar:

Seçimlere katılma oranı bir önceki seçime göre yüzde 7 daha düşük.

Alınan sonuçlar: LDP 65,  Restorasyon Partisi 8, Yeni Temiz Toplum Partisi (Komeito) 11, Senin Partin 8 , DP 17, Komünist Parti 12 üyelik kazandılar. Seçim sonuçlarına göre üst mecliste  iktidarın 135 muhalefetin 107 sandalyesi var.

İlginç sonuçlar: 
* 20 yıldan beri ilk kez DP Tokyo'da sandalye kazanamadı.

* Eski Amerikan Güreşi Şampiyonu,  Antonio İnoki(70) Restorasyon Partisinden üst meclise girdi.. 1989'da ilk kez Spor Partisinden seçilen Antonio İnoki, Körfez krizi sırasında Irak'ta mahsur kalan  Japonların tahliye edilmesi için Saddam Hüseyin'le görüşüp yurttaşlarının tahliye edilmesine katkıda bulunmuştu.


***Komünist Parti, son on iki yıldır ilk kez Tokyo ve Osaka'dan birer temsilci seçtirebildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.