First Love - Utada Hikaru.mp3 dinlemek için play deyin.

26 Temmuz 2012 Perşembe

ABD-Japonya İlişkilerinde Gerginlik... Osprey Uçaklarına Muhalefet Güçleniyor.

ABD, Yamaguchi ilindeki İwakuni Üssünde bulunan 24 adet CH-46 helikopteri yerine, helikopter gibi kolaylıkla inip kalkabilen ve uçak hızıyla gidebilen, ve CH-46 lara göre iki kat hızlı gidebilen Osprey hybrid nakliye uçağını konuşlandırmak istiyor.

Ospreylerin son olarak Fas ve Florida'daki son kazaları,Okinawa başta olmak üzere Japonya'daki tepkileri  giderek büyütüyor.

Yamaguchi'den Okinawa'ya taşınacak uçakların, Ada'ya büyük tehlike oluşturacağını düşünen Okinawalılar, yıllardır Ada'daki uçak kazalarından da şikayet ediyorlar .Bunlardan en tehlikesi, 2004 deki kazada uçak Okinawa International Üniversitesi Kampüs alanına düşmüş, şans eseri, uçak mürettebatı dışında kimse zarar görmemişti.

Geçtiğimiz cuma günü,Japonya Savunma Bakanı Yardımcısı, Shu Watanabe, ABD Savunma Bakanı Sekreteri Yardımcısı, Ashton Carter ile yaptığı görüşmede, Ospreylerin güvenliği konusunda yerel muhalefetin tepkilerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Watanabe, uçakların Okinawa'ya konuşlandırılması durumunda ABD-Japon Kuvvetleri Anlaşması(SOFA)nın zarar göreceğini de düşündüğünü ekledi.

Carter ise Tokyo'da düzenlediği basın toplantısında uçakların yüksek uçuş güvenliği sağlanmasının en önemli nokta olduğunu, Okinawa'daki yükselen muhalefetin farkında olduklarını,uçakların güvenliği ile ilgili her türlü bilgiyi Japon yetkililerle paylaşacaklarını belirtti.

Alınan bilgilere göre, Fas ve Florida'daki  son iki kazanın nedenlerinin Ağustos sonuna kadar açıklanması bekleniyor.

ABD'de,  New Mexico'daki Canon Air Force Üssüne yakın kentlerdeki tepkiler üzerine düşük irtifadaki test uçuşlarının da ertelendiği gelen bilgiler arasında.

Osprey uçakları tehlikesi Japonya'da iki bölge ile de sınırlı değil.
Amerikalılar, Japonya'da altı rotada test uçuşları planlıyor.

Ospreylere  muhalefetin, iktidardaki Japon Demokrat Partisi içinde de giderek yükseldiği  de gelen haberler arasında.

Not: Bir önceki haber-yorumu da okuyunuz.

(Kaynak: Ajanslar)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.